BTW voor kunstenaars: wat is kunst?

Over beeldende kunst

BTW: wat is kunst?
Voor de verkoop van een kunstwerk door een beeldend kunstenaar geldt in beginsel in Nederland het lage tarief van 9% BTW. Maar niet alle kunst is kunst, althans wat betreft de toepassing van dit BTW-tarief. En dat gaat niet over mooi of lelijk . . .
Van belang is onder andere dat het kunstwerk geleverd (verkocht of verhuurd) wordt door de kunstenaar zelf, en dus niet afkomstig is uit het bezit van een kunsthandelaar. Bovendien moet er sprake zijn van ‘levering’; het aanbrengen van bijvoorbeeld een tatoeage is dat niet, en valt dus alleen al om die reden niet onder het lage BTW-tarief. Ten derde moet de maker in kwestie kunstenaar zijn, maar hoe je dat moet beoordelen is niet alle gevallen even duidelijk. En tenslotte: het moet gaan om een kunstwerk, waardoor de meeste gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld meubels of sieraden) – zelfs al zijn ze gemaakt door een kunstenaar – al evenmin voor het lage BTW-tarief in aanmerking komen.
Voor kunst in oplage heeft de belastingdienst aantallen bepaald tot welk het lage BTW-tarief nog mag worden toegepast. Voor (afgietsels van) beeldhouwwerken is dit aantal 8, voor fotowerken 30. In al deze gevallen moet de oplage overigens wel door de kunstenaar genummerd en gesigneerd zijn. Zogeheten giclées vallen meestal niet onder het lage BTW-tarief, want daarvoor gelden dezelfde regels als voor zeefdrukken: ze mogen in een oplage van maximaal 250 stuks gemaakt zijn door de kunstenaar – al dan niet in samenwerking met een drukker – en moeten bovendien door hem of haar handmatig zijn genummerd en gesigneerd.
Voor verkopen aan afnemers in het buitenland gelden aparte BTW-regels, waarbij het ook nog eens van belang kan zijn of de afnemer een particulier of een buitenlandse ondernemer is, en of de levering binnen of buiten de Europese Unie plaatsvindt.

(Het aanbrengen van een muurschildering valt, omdat er ook in dat geval in de zin van de wet geen ‘levering’ plaatsvindt, dus ook onder het BTW-tarief van 21%, hoewel hiervoor wellicht een beroep kan worden gedaan op een andere uitzondering . . . het schilderen, behangen en stukadoren aan particuliere woningen die tenminste 2 jaar oud zijn valt namelijk ook onder het lage BTW-tarief.)